21 days of prayer and fasting

21 days of prayer and fasting

21 days of prayer and fasting 1200 1200 Administrator

19 januari start 21 days of prayer and fasting. Een bijzonder tijd, waarin we extra aandacht en tijd aan God besteden.


21 DAILY DEVOTIONS
Wil je tijdens deze periode dagelijks een WhatsApp otvangen met een overdenking? Meld je aan door een appje te sturen naar: 06 51 02 16 65.

Ook houden wij 2 Deeper Nights tijdens deze periode op 23 en 30 januari. Zet deze vast in je agenda en zorg dat je erbij bent!

VASTEN
Ben je het ermee eens dat het doel van ons christelijk leven is om te groeien naar een diepere relatie met God, vol passie?
Als christenen groeien we naar de Heer toe als we ons afsluiten van het dagelijkse rumoer van de wereld en onze oren richten op de stem van de Vader. We sluiten ons af van de dagelijkse afleidingen door te doen zoals Jezus ons oproept om te doen in Lucas 9:23: “Als iemand achter Mij wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en Mij volgen.” Door dagelijks ons kruis op te nemen, leggen we de lasten van deze wereld neer die ons afleiden, en pakken we op wat God ons daadwerkelijk vraagt om te dragen. We volgen Hem waar Hij ons heen leidt. De keuze om je leven af te leggen en je kruis op te pakken in navolging van Jezus is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is zo gemakkelijk om je door van alles te laten afleiden in je dagelijks leven. Of het nu werk is of school, kinderen, stress, social media, je financiën, relatieproblemen, of andere onverwachte dilemma’s die de kop opsteken – het kan zo overweldigend worden en onze tijd en denken volledig in beslag nemen. Door al die afleiding kunnen we zo op de automatische piloot overschakelen in onze relatie met God. Maar het was nooit de bedoeling dat we een passieve, neutrale relatie met God zouden hebben.

Zo nu en dan kan het onze wandel met Christus enorm helpen om op de pauze knop van ons dagelijkse routines te drukken, en de refresh knop in te drukken in ons geestelijk leven. De beste manier om ons geestelijk leven en onze relatie met God te resetten en te refreshen is om speciaal daarvoor tijd te reserveren om gericht de Heer te zoeken door vasten en gebed. Vasten is niet een “weer-snel-in-vormkomen-voor-het-nieuwe-jaar” crashdieet; het is een essentiële geestelijke discipline, bedoeld om ons als gelovigen te helpen om gedurende een bepaalde tijd onze focus van iets af te halen (eten, social media, TV, etc.) en om onze tijd, aandacht en ons hart te richten op Jezus.

Door te vasten nemen we afstand van alle afleiding, zelfs onze dagelijkse behoeften zoals eten, om een diepere honger naar de Heer te krijgen. Een paar tekenen dat het misschien tijd is om te gaan vasten en bidden zijn: als je je onder een zware last bevindt, als je vast zit in een bepaald zondig patroon, als je door de vijand wordt onderdrukt, of als je gewoon geestelijke verfrissing nodig hebt. Vasten brengt vaak de gebroken staat van ons hart aan het licht. Het doel van vasten is niet om iets kwijt te raken, maar om iets te krijgen; een diepere, intiemere relatie met God.

Vasten kun je op verschillende manieren. De meest gebruikelijke manier van vasten is vasten van eten. Vasten van eten kan op verschillende manieren gedaan worden. Het eerste type is volledig vasten. Dit houdt in dat je over een langere periode niet eet en drinkt. Met volledig vasten is het van belang dat je eerst een huisarts raadpleegt voordat je daaraan begint, want het kan bepaalde ziekteverschijnselen veroorzaken of versterken. Watervasten is als iemand voor een periode alleen maar water drinkt, en geen eten of ander drinken tot zich neemt. Een gedeeltelijk vasten is als iemand afziet van het eten van bepaald soort eten. Vloeistof vasten is als je geen vast voedsel eet, en alleen vloeistoffen drinkt.

Vasten is niet beperkt tot alleen maar eten. Je kunt ook vasten door af te zien van TV, social media, extra uitgaven, muziek, of wat God je ook op je hart legt om voor een bepaalde tijd opzij te zetten.

Uiteindelijk is het belangrijk om de Heer te vragen welke manier van vasten jij zou moeten kiezen.

Bid. Wees in geloof terwijl je biddend en bedachtzaam dit vastenseizoen ingaat. Vasten is meer dan simpelweg iets weglaten. Het vult de afwezigheid aan (van iets dat je lichaam voedt) met gebed om zo je geest te voeden.
Kies voor één soort vasten. Beslis niet dagelijks. Maak je keuze voordat het vastenseizoen begint en wees vastbesloten. Vasten opties omvatten:

 • Alleen water
 • Alleen vloeistof
 • Slechts één maaltijd
 • Traditioneel vasten (van zonsopgang tot zonsondergang, van maandag tot vrijdag)
 • Andere soorten vasten (bijvoorbeeld geen tv, geen sociale media, geen uitzonderlijke uitgaven)

Bereid je lichaam geleidelijk voor op het vasten. Begin twee dagen voordat je begint met het eten van kleinere porties en maaltijden gemaakt van rauw fruit en groenten. Vermijd voedsel dat rijk is aan suiker en vet.
Plan ruimte vrij in je agenda. Beperk lichamelijke en sociale activiteiten tijdens het vasten, bespaar energie en breng meer tijd door in gebed en met het lezen van de bijbel. Als je deze fasting guide wilt koppelen aan een bijbelleesplan, overweeg dan het leesplan ‘A Chapter A Day‘ in de YouVersion Bijbel-app.
Raadpleeg indien nodig een arts. Als je in jouw situatie niet mag vasten, kun je een alternatief bepalen dat voor jou het beste werkt. Dergelijke omstandigheden omvatten zwangerschap, een fysiek zwaar beroep en medische aandoeningen.
Vraag vrienden en familie om je gebedspartner te zijn tijdens het vasten en sluit je aan bij de gebedspunten van de fasting guide. Overweeg het vasten samen te doen, binnen de voordelen van de gemeenschap in plaats van alleen.

Een paar manieren om te vasten
Daniel vasten: Eet alleen groenten en fruit
Aangepast Daniel vasten: Eet alleen fruit, groenten, volle granen en peulvruchten
Vloeibaar vasten: Drink alleen vloeistoffen
Alternatieven voor vasten: onthouden van media, televisie, Seculiere muziek en teksten of uitgaan

TIPS VOOR OUDERS – VASTEN MET KINDEREN
Wij geloven dat God in de harten van kinderen wil werken door gebed en vasten, net zoals hij dat voor volwassenen doet. En we hebben gemerkt dat kinderen reageren en geestelijk groeien als we ze leren en de mogelijkheid bieden om deel te nemen. Als kinderen levenslange volgelingen van Jezus worden, moeten ze hem op een echte en persoonlijke manier ervaren. Een tijd van gebed en vasten is een geweldige manier voor kinderen om de aanwezigheid van Jezus te ontmoeten.

Wanneer een kind vast, doe dit dan onder begeleiding van de ouders.

De volgende punten helpen ons onze kinderen te leren waarom we vasten:

 • Vasten helpt ons om ons op God te concentreren in plaats van op onze gemakken en gemakken.
 • Vasten herinnert ons eraan dat God elk goed en perfect geschenk geeft.
 • Vasten helpt ons om ons hart te openen om van God te horen, ongeacht onze leeftijd.

Hier zijn enkele praktische manieren om met kinderen te vasten:

 • Maak verschillende voedselkeuzes. We raden kinderen niet aan maaltijden over te slaan of hun voedselinname drastisch te verminderen, maar een aanpassing hiervan kan een goed begin zijn. Vasten van specifieke items zoals snoep, gefrituurd eten, frisdranken of zelfs vlees en brood is een geweldige manier voor kinderen om op een veilige en gezonde manier deel te nemen. Kies gezond eten als tussendoortje. Let op, je moet altijd contact opnemen met de kinderarts van je kind, voordat je begint met het vasten van eten met je kinderen.
 • Een digitale vast. Een andere geweldige manier om te vasten, is door tijd en energie te besparen die nodig is om tv te kijken, videogames te spelen of de computer of telefoon te gebruiken. Moedig hen in plaats daarvan aan om tijd te besteden aan bidden, hun bijbel te lezen of anderen te dienen. Dit kan zo simpel zijn als het niet luisteren van muziek in de auto of zo geavanceerd als volledige onthouding gedurende 21 dagen.
 • Raadpleeg deze pagina als een extra bron, samen met de fasting guide.
 • Het belangrijkste is dat de kinderen de waarde achter persoonlijk opofferen gaan ontdekken. Door speciale tijden opzij te zetten om zich los te maken van sommige buitenschoolse activiteiten en traktaties waar ze regelmatig van genieten, leren ze hoe ze zich op een nauwere manier met God kunnen verbinden.
 • Schrijf een paar gebedsverzoeken op en bid samen voor die dingen tijdens het vasten.
 • Herinner je kind er elke keer aan als ze ‘dat ding’ willen waar ze van vasten. Ze moeten hun verlangen gebruiken als een herinnering om te bidden en tijd te besteden aan het concentreren op God en hem te vertellen hoeveel ze van hem houden. Zoek God, bid grote gebeden, bid dat mensen tot Christus komen en vraag God om doorbraken voor onszelf en anderen. We geloven dat we God deze verbazingwekkende dingen zullen zien doen gedurende deze 21 dagen.

Fullscreen Mode
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.